Striden om Katalonien

EsteladaBalco

Vi har förlorat fem krig mot Spanien. Vi vill inte förlora ett till, säger Jordi Vazquez, en av separatisterna i Barcelona och fortsätter: men vi kommer inte att ge upp! Lita på det!

Europas karta kommer kanske att få ritas om – i och för sig ingenting nytt, men alltid lika dramatiskt.

I Katalonien uppfattar sig en majoritet av invånarna som ett folk utan nation. Ett folk med ett eget språk, en egen historia och en identitet. De flesta tar avstånd från en spansk identitet, trots att de talar spanska som sitt andra språk. ”Jag är inte spanjor”, säger Jordi och ser förolämpad ut.

Konflikten mellan Spanien och Katalonien är kanske en av de mer okända i Europa. Medierna tenderar att fokusera på beväpnade konflikter som i Baskien, Nordirland, Balkan…. Separatisterna i Katalonien är väl medvetna om det här. Beslutsamheten är lika fast som hos baskerna, engagemanget lika starkt, men medlen är fredliga.

Enorm demonstration väntas

Men den mediala uppmärksamheten kan ta fart den 11 september. Då kan upp till två miljoner katalaner samlas för att protestera mot Spanien. Förväntningen bygger på siffrorna från i fjol. I marschen på Kataloniens nationaldag deltog 1,5 miljoner och självständighetsrörelsen har ytterligare stärkts sedan dess.

Spanien är en ung demokrati. Under general Francos tid vara det katalanska språket förbjudet. Likaså de katalanska namnen. I dag är katalanska ett officiellt språk vid sidan om spanskan (Castellano) och regionen har en viss autonomi men för majoriteten av katalanerna räcker det inte. I regionen vill man ordna en folkomröstning om självständigheten. Regeringen i Madrid förbjuder folkomröstningen med motiveringen att den skulle kränka grundlagen. Katalanerna ser det som en demokratifråga.

Läs den här artikeln @ Svenska Yle

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>